Kampylobakteeri

Kampylobakteeria esiintyy on kaikkialla maailmassa ihmisillä ja eläimillä (linnut, nauta, sika, lampaat, vuohet, koira, kissa ja jyrsijät).

Kampylobakteeri-infektion oireita ovat ripuli, vatsakivut ja kuume. Kampylobakteeri itää 1–7 päivää, (keskiarvo 3).
Ripulia kestää 3-5 vrk. Sen sijaan vatsakipu ja kurina voivat jatkua viikkoja. Kampylobakteeria erittyy ulosteeseen noin 3 vk. Osa kampylobakteeritartunnan saaneista sairastuu jälkikäteen niveltulehdukseen (nk “reaktiivinen artriitti”).

Kampylobakteeri voidaan viljellä samasta ulostenäytteestä, josta yleensä tutkitaan myös salmonella-, kampylo-, shigella- ja yersiniabakteerit. Ulostenäyte on otettava ennen antibiootin aloitusta.

Kampylobakteeri leviää ulosteen saastuttamien elintarvikkeiden tai veden välityksellä ja voi (harvoin) tarttua ihmisestä toiseen. Huonosti kypsennetty broilerin liha,
pastöroimaton maito ja klooraamaton vesi ovat kampylobakteeritartunnan kannalta suuren riskin elintarvikkeita.

Kampylobakteeritartunta voidaan ehkäistä kypsentämällä syötävä liha huolella – erityisesti broilerin tulee olla “läpikypsää”. Vihannekset on pestävä
ennen syöntiä. Raaka liha pitää säilyttää erillään muista elintarvikkeista.
Pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita kannattaa aina välttää.
Klooraamattoman pintaveden juomista tulee välttää. Käsien ja ruoanlaittovälineiden ja -alustojen huolellinen pesu kaikissa yhteyksissä on ensiarvoisen tärkeää.

Kampylobakteeri-infektioita ei suositella hoidettavaksi antibiooteilla mutta potilaan taudinkuva ja yleinen terveydentila vaikuttavat hoitopäätökseen.